Vi har vært på firmabesøk til EFD Induction

Selvskapet
Tirsdag 14. mars var ca 30 medlemmer av makerspace@skogmo på hyggelig firmabesøk til EFD Induction i Skien.
EFD Induction er en norsk bedrift med avdelinger over hele verden. 
Det er ikke så mange i nærmiløjøet som kjenner til hva EFD gjør og hva de produserer og bedriften er kanskje mest kjent for «å være de som ligger ved siden av Kiwi på Bølevegen».
Svært mye av produktutviklingen skjer på selskapets hovedkontor på Bøleveien i Skien.
Konsernet er norsk eiet og over 70% av aksjekapitalen er på norske hender.
EFD induction har ca 1000 ansatte spredt over store deler av verden. Omsetningen er på mer enn 1000 millioner og selskapet eksportere mer enn 99% av sin produksjon.

Produksjon

Selskapet produserer kraftige induksjonsgeneratorer for å varme stål og metaller. Prinsippet er at man sender en kraftig høyfrekvent strøm gjennom en spole og så fører man det objektet som skal varmes opp inn i magnetfeltet til spolen.
Effekten som utvikles i disse generatorene er fra ca 15KW og oppover til mange hundre KW. I spolene går det svært høye strømmer, i området flere tusen A , driftsspenningen på spolene er lav og det er ingen direkte berøringsfare. Spolene er hule og det ledes vann eller kjølevæske gjennom disse for å unngå at de smelter.
Med disse systemene kan man gløde opp og smelte stål og metaller ekstremt raskt.  Systemene benyttes bl. annet i bilindustrien for å herde tannhjul og kamakslinger.  Ved herding av tannhjul så herder man kun tennene slik at seigheten i stålet i resten av tannhjulet bevares. Oppvarmingen av tennene gjøres ekstremt raskt, hver enkelt tann varmes for seg og oppvarmingstiden fra kaldt stål til rødglødene er 50 ms – 50 tusendels sekund! En 25mm stålbolt varmes fra kaldt stål til over 900 grader på 3 sekunder!

Løsninger for mange
Firmaet leverer sine løsninger til nesten alle bransjer, fra Tjærekoker hos takpapprodusenten Isola, til malingsfjerning, herde og gløde prosesser i mekanisk industri. utstyr for rørbøying og rørproduksjon av tykkveggede rør, limherding, gløding  og herding av stål som tannhjul, kamaksler og slitasjedeler i bilindustrien.

Alle moderne biler som kjører på veiene i dag har komponenter som er varmebehandlet av EFD Induction sine systemer. I tillegg til dette leverer selskapet løsninger til alle mulige kunder som har behov for å varme, gløde eller smelte stål og metaller.

Takk for en fantastisk interessant presentasjon, omvisning og bevertning. Stor takk til Karianne, Jan Magnus, Bjørn Sverre og Kjetil som var vårt vertskap for denne kvelden.

Vedlegg
Her er en presentasjon med noen bilder og videosnutter fra vårt besøk. Sjekk spesielt videoene for å se effekten av EFD Induction sine systemer: